Missing menu options when you right click on a component after install

One Star

Missing menu options when you right click on a component after install

I've now had this a couple of times after installing Talend and sometimes it just suddenly starts working other times it doesn't. I just don't have the correct right click menu on components. No delete options or anything... Just downloaded Talend so its the latest version.
Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi,
What's your OS? Did you focus your mouse on component and right click? Does this issue repro on your all jobs or just a specify job?
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Windows 7. 64bit.
Its just a fresh install. It happens on any component and yes I'm right clicking directly on the component. If I right click on the left nav bar it works fine:
 
We had the same issue on another computer but a couple of reboots and downloading of additional talend components seemed to fix the issue. But my machine it hasn't resolved the issue and Talend isn't asking to download anymore component updates.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Just done a fresh install and exactly the same issue. So I extracted TOS_MDM-Studio-20151214_1327-V6.1.1 running the exe results in an error saying missing java so then dropped in the java jre (v1.8.0_73) into talend and loaded up. Same issue.
Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi,
We don't repro your issue on our end. Did you install your studio completely?
Is there any error message? Which is located in <Talend Studio installation path>/workspace/.metadata/.log?
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

My computer sits behind a proxy so initially I didn't have the proxy setup in Talend. Now done and downloaded all plugins etc but still not getting right click options.
Here are the errors from the log (no particular order) just pulled out errors but getting a lot of the following:
!ENTRY org.talend.platform.logging 1 0 2016-03-24 14:55:37.407
!MESSAGE 2016-03-24 14:55:37,407 INFO org.talend.commons.exception.CommonExceptionHandler - The download URL for jts-1.12.jar is not available

!ENTRY org.eclipse.jdt.launching.macosx 4 0 2016-03-24 15:10:06.110
!MESSAGE FrameworkEvent ERROR
!STACK 0
org.osgi.framework.BundleException: Could not resolve module: org.eclipse.jdt.launching.macosx
Unresolved requirement: Require-Capability: eclipse.platform; filter:="(osgi.os=macosx)"
at org.eclipse.osgi.container.Module.start(Module.java:434)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.incStartLevel(ModuleContainer.java:1582)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.incStartLevel(ModuleContainer.java:1561)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.doContainerStartLevel(ModuleContainer.java:1533)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.dispatchEvent(ModuleContainer.java:1476)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.dispatchEvent(ModuleContainer.java:1)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.EventManager.dispatchEvent(EventManager.java:230)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.EventManager$EventThread.run(EventManager.java:340)
!ENTRY org.eclipse.jdt.launching.ui.macosx 4 0 2016-03-24 14:49:01.193
!MESSAGE FrameworkEvent ERROR
!STACK 0
org.osgi.framework.BundleException: Could not resolve module: org.eclipse.jdt.launching.ui.macosx
Unresolved requirement: Require-Capability: eclipse.platform; filter:="(osgi.os=macosx)"
at org.eclipse.osgi.container.Module.start(Module.java:434)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.incStartLevel(ModuleContainer.java:1582)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.incStartLevel(ModuleContainer.java:1561)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.doContainerStartLevel(ModuleContainer.java:1533)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.dispatchEvent(ModuleContainer.java:1476)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.dispatchEvent(ModuleContainer.java:1)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.EventManager.dispatchEvent(EventManager.java:230)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.EventManager$EventThread.run(EventManager.java:340)
!ENTRY org.eclipse.emf.ecore 2 0 2016-03-24 14:49:06.518
!MESSAGE Both 'org.talend.model' and 'org.talend.model' register a package for 'platform:/resource/org.talend.model/model/TalendFile.xsd'
!ENTRY org.talend.platform.logging 1 0 2016-03-24 14:49:09.778
!MESSAGE 2016-03-24 14:49:09,778 INFO org.talend.repository.ui.login.LoginProjectPage - validate updatesite...
!SESSION 2016-03-24 14:54:55.191 -----------------------------------------------
eclipse.buildId=unknown
java.version=1.8.0_73
java.vendor=Oracle Corporation
BootLoader constants: OS=win32, ARCH=x86_64, WS=win32, NL=en_GB
Command-line arguments: -os win32 -ws win32 -arch x86_64
-----
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property http.proxyHost is not set but should be xxx.mydomain.com.
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property http.proxyPort is not set but should be 8080.
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property https.proxyHost is not set but should be xxx.mydomain.com.
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property https.proxyPort is not set but should be 8080.
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property https.proxyHost is not set but should be xxx.mydomain.com.
!ENTRY org.eclipse.core.net 1 0 2016-03-24 15:10:27.629
!MESSAGE System property https.proxyPort is not set but should be 8080.
!ENTRY org.eclipse.ui 2 2 2016-03-24 15:10:41.865
!MESSAGE Invalid preference category path: org.talend.designer.runtime.visualization.internal.ui.JavaMonitorPreferencePage (bundle: org.talend.designer.runtime.visualization.tools, page: org.talend.designer.runtime.visualization.internal.tools.ToolsPreferencePage)
!ENTRY org.talend.platform.logging 1 0 2016-03-24 15:10:49.290
!MESSAGE 2016-03-24 15:10:49,290 INFO org.talend.commons.exception.CommonExceptionHandler - The download URL for jts-1.12.jar is not available

Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi,
Have you tried to repro this issue on other build version? V 6.1, V 6.0?
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Its a common problem I've had for years at different companies. Usually it seems to resolve itself after fiddling around but this time just hasn't resolved itself.
Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi,
We can not repro this issue on our end(win7 64bit).
Feel free to create a jira issue of DI project so that our R&D team will check it to see if there is any hidden bug.
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Did this get fixed, I am not having the same problem in Talend MDM 6.01!!  I can't even work anymore because of it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

I have similar issue, when i right click data model to create a new model (as per this documentation ) i don't see the option in my studio. how can i resolve this issue?
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi Guys,
I have encounter the same issue while I'm taking the training Talend is offering.
What I did is Save first all the jobs I have created, Close the Talend Studio, and Reopen it.
Hope this can help to some of you guys.
Regards,
Alejandro Cunanan
Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi Alejandro Cunanan,
Thanks for sharing your solution with us. After re-starting your studio, has this issue been fixed already? Or you need save your job, close and restart your studio many times?
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.
One Star

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Having the same issue with menu options disappearing for right-clicks.
Only solution (Which isn't really a solution but a super-annoying work-around) is to restart the Talend Studio.
I'm using 6.3.1 on Windows 7 Enterprise.
Moderator

Re: Missing menu options when you right click on a component after install

Hi,
The solution (Which isn't really a solution but a super-annoying work-around) is Ok with you? You have to restart your studio many times?
Best regards
Sabrina
--
Don't forget to give kudos when a reply is helpful and click Accept the solution when you think you're good with it.